מה הופך חיים למשמעותיים? האם זו הצלחה מקצועית כפי שהיא נמדדת במדדים קונבנציונליים, או שמא מדובר במסע אישי יותר, במארג הנשזר מחוויות מגוונות, מהגשמת תשוקות עמוקות ומתחושת שליחות המכוונת את הבחירות והמעשים? סיפורו של יצחק בריל (איציק בריל), דמות רבת פנים ורבת פעלים, מציע מודל מרתק לאפשרות השנייה. מסלול חייו, המתפתל ממסלולי המרוצים הבינלאומיים, דרך פרויקטים חברתיים נוגעים ללב ועד ליזמות טכנולוגית בחזית הביטחון, הוא עדות חיה לכך שאדם יכול לעצב את חייו סביב ציר של משמעות, כאשר הוא בוחר בעקביות "בדרך שיש בה משמעות", גם אם היא אינה הדרך הסלולה והמקובלת. באופן מעורר השראה, גם סיפורה של אשתו, ליאת דן בריל, שהעזה לעזוב קריירה בינלאומית מצליחה בתעשיית ההייטק לטובת הקמת מפעל עיצוב המגשים את אהבתה ליצירה וחומר, מהדהד את אותו אתוס משפחתי של חיפוש אחר הגשמה אישית ומשמעות עמוקה בעשייה.
המסע של איציק בריל אינו מתחיל בהצהרת כוונות גרנדיוזית, אלא בלהט פנימי, בתשוקה יוקדת לעולם המוטורי. הבחירה להפוך לנהג מרוצים מקצועי, לייצג את ישראל בזירה הבינלאומית ולהגיע להישגים מרשימים כמו זכייה בראלי פורטוגל ומקום שני בראלי ספרד, אינה רק עניין של כישרון טבעי. היא ביטוי לרצון עז למצות את הפוטנציאל האישי עד תום, לדחוף את גבולות היכולת, ולהתמסר באופן טוטאלי לתחום הדורש דיוק, אומץ לב, משמעת פלדה וחוסן נפשי יוצא דופן. שלב זה בחייו, שהיה רווי אדרנלין ותחרותיות, הניח את התשתית הערכית והמנטלית להמשך דרכו. הוא לימד אותו את ערכה של התמדה, את חשיבותה של חתירה בלתי מתפשרת למצוינות, ואת היכולת להתמודד עם אתגרים מורכבים תחת לחץ. התשוקה הזו, שבוערה בו מגיל צעיר, הייתה האבן הראשונה בבניין חייו המשמעותיים.
מהתשוקה אל השליחות: לידתו של מיזם "שניות שמצילות חיים"
אך התשוקה האישית, חזקה ככל שתהיה, לא נותרה מנותקת מהסביבה. ההצלחה והפרסום שבאו בעקבות הקריירה הספורטיבית לא סיפקו את איציק בריל באופן מלא; הם הפכו לזרז, למנוף, להרחבת מעגל ההשפעה. כאן מתגלה צלע נוספת באישיותו – המחויבות החברתית העמוקה, ה"אכפתיות" שהוא מתאר כיסוד ליזמות אמיתית. הנתון המצמרר של כ-500 הרוגי תאונות דרכים בשנה בישראל "שבר לו את הלב", כדבריו, והצית בו דחף לפעול. הוא לא הסתפק בהבעת צער פסיבית, אלא בחר לקחת אחריות אישית ולתרגם את רגשותיו לעשייה קונקרטית.
כך נולד מיזם ההתנדבות "שניות שמצילות חיים". במסגרתו, איציק בריל, יחד עם צוות מתנדבים, הקדיש מזמנו וממרצו כדי להרצות בפני תלמידים ברחבי הארץ על נהיגה נכונה, על מניעת תאונות ועל הסכנות הטמונות בשימוש באלכוהול וסמים לפני עלייה על ההגה. זהו המקום שבו התשוקה פוגשת את השליחות באופן ישיר ומובהק. הניסיון, הידע והמוניטין שצבר כנהג מרוצים הפכו לכלי שרת בידיו כדי להעביר מסר מציל חיים לדור הצעיר. הוא הבין כי "לפני שאתה יזם – תהיה בן אדם", וכי "אם אתה יכול לתרום, תתרום. אם אתה יכול להשפיע – אל תוותר". פרויקט זה הוא נדבך מרכזי בארכיטקטורה של חייו, המדגים כיצד ניתן למנף הצלחה אישית לטובת הכלל, ולהעניק משמעות עמוקה יותר לעשייה היומיומית.
הרחבת מעגלי ההשפעה: יזמות טכנולוגית בשירות הביטחון והערכים
המסע של איציק בריל לא נעצר בגבולות הפעילות החברתית הישירה. הדחף "לשפר, לתקן, לשנות" המשיך להניע אותו, והפעם הוביל אותו אל חזית היזמות הטכנולוגית-ביטחונית. הקמת סטארטאפ מתקדם, המתמקד בפיתוח פתרונות צילום מבצעי בזמן אמת לשדה הקרב, עשויה להיראות כקפיצת מדרגה לתחום שונה לחלוטין. אך בבחינה מעמיקה יותר, ניתן לראות כאן התפתחות טבעית, הרחבה של אותה שליחות ערכית, תוך שימוש בכלים חדשים ומתקדמים.
הטכנולוגיה החדשנית שבריל וצוותו מפתחים נועדה "לספק מידע קריטי באופן מיידי, לשפר את קבלת ההחלטות, ולשמור על ביטחון הלוחמים בשטח". מטרות אלו אינן טכניות גרידא; הן טעונות במשמעות ערכית עמוקה. בדומה לפרויקט "שניות שמצילות חיים", גם כאן עומדת בבסיס היוזמה השאיפה להגן על חיי אדם, לשפר את יכולת ההתמודדות עם מצבי קיצון, ולתרום לביטחון הכללי. זהו ביטוי מובהק לאמירתו כי "יזמות אמיתית נולדת מתוך אכפתיות ולא רק מתוך מטרה עסקית". הוא מוכיח כי ניתן "להוביל חדשנות מבלי לוותר על ערכים", וכי התשוקה לטכנולוגיה ולפתרון בעיות מורכבות יכולה להתמזג באופן הרמוני עם תחושת שליחות לאומית וחברתית. זהו הנדבך השלישי, המתוחכם והמורכב, בארכיטקטורה של חייו, המשלב את הניסיון, הכישורים והערכים שנצברו לאורך הדרך לכדי מיזם בעל פוטנציאל השפעה רחב היקף.
תוכנית המתאר: ערכים כמצפן פנימי וכחוט מקשר
מה מחבר בין שלושת הנדבכים הללו – עולם המרוצים התחרותי, הפעילות החברתית הנוגעת ללב, והיזמות הטכנולוגית המתקדמת? התשובה טמונה במערכת הערכים המוצקה המשמשת כתוכנית המתאר, כמצפן הפנימי המנחה את איציק בריל בכל צעד ושעל. האמונה כי "לפני שאתה יזם – תהיה בן אדם" אינה רק אמירה, אלא עיקרון מארגן. היא מבטיחה שהשאיפה למצוינות, הדחף התחרותי והיכולת היזמית יתועלו תמיד לאפיקים חיוביים, המשרתים מטרות ראויות.
הבחירה "תמיד בדרך שיש בה משמעות" היא תוצאה של הקשבה לקול פנימי זה, גם כאשר הוא מוביל לנתיבים פחות מקובלים או מאתגרים יותר. זהו הסיפור של אדם שאינו מסתפק במועט, שאינו נרתע מקשיים, ושרואה בכל אתגר הזדמנות לצמיחה ולהשפעה. הערכים של אחריות, תרומה, נתינה, מקצוענות וחתירה בלתי מתפשרת לשיפור הם החומרים מהם בנויה אישיותו, והם אלו המקנים לכל אחד ממיזמיו את החוסן והעומק המאפיינים אותם. הוא מראה כיצד ניתן לשלב את "הראש הפתוח" של יזם עם "הלב המלא" של אדם אכפתי, וליצור מציאות שבה הטכנולוגיה משרתת את האנושות, והיזמות מונעת על ידי "דלק חברתי" ולא רק על ידי שיקולים כלכליים צרים.
חיבור הנדבכים: סיפור קוהרנטי של חיים עם תכלית
במבט לאחור, מסלול חייו של איציק בריל אינו נראה כאוסף אקראי של אירועים ועיסוקים, אלא כסיפור קוהרנטי, כהתפתחות הדרגתית ומצטברת של אדם החותר בעקביות לחיים של משמעות ותכלית. כל שלב הכשיר את הקרקע לשלב הבא: התשוקה והמשמעת מעולם המרוצים סיפקו את הכלים והחוסן; הפעילות החברתית חידדה את המצפן הערכי ואת תחושת השליחות; והיזמות הטכנולוגית מאפשרת כיום למנף את כל אלו לכדי השפעה רחבה ומשמעותית על ביטחון המדינה ועל חיי אזרחיה.
זהו סיפור על אדם שלא פחד לחלום בגדול, שלא חשש לסטות מהתלם, ושבחר פעם אחר פעם בדרך המאתגרת יותר, אך גם המתגמלת יותר מבחינה אישית וחברתית. הוא מראה לנו כיצד ניתן לבנות "ארכיטקטורה של חיים משמעותיים" על ידי זיהוי התשוקות הפנימיות, חיבורן לשליחות גדולה יותר, והנעה של כל העשייה באמצעות מערכת ערכים איתנה.
לסיכום, יצחק בריל (איציק בריל) משרטט בפנינו דיוקן של יזם מסוג אחר – יזם שהצלחתו אינה נמדדת רק בשורת הרווח, אלא בעומק ההשפעה החיובית שהוא מייצר סביבו. סיפורו הוא קריאה לכולנו לבחון את הבחירות שלנו, לחפש את נקודות המפגש בין מה שאנו אוהבים לעשות, מה שאנו טובים בו, ומה שהעולם זקוק לו. הוא מזכיר לנו כי בניית חיים של משמעות אינה פריבילגיה השמורה למעטים, אלא אפשרות פתוחה בפני כל מי שמוכן להקשיב לקולו הפנימי, לפעול באומץ לב, ולהתמיד בדרך, גם כאשר היא רצופה אתגרים. זהו המסר העוצמתי העולה ממסעו המרשים – מסע שבו התשוקה הופכת לשליחות, והשליחות הופכת למורשת של עשייה משמעותית.