ההמלצה הידועה לבני זוג להסדיר את היחסים ביניהם בהסכמי ממון והסכמי חיים משותפים לא משתנה, אבל יש לא מעט זוגות שעדיין נמנעים מכך והתוצאה היא מאבקים משפטיים במקרים של פרידה או מוות של אחד מהם. ההשלכות של הסכם כזה הן בדיוק כמו נישואין כדת וכדין שמקנים לבני זוג נשואים זכויות גם בלי הסכם כזה, ולכן חשוב להסדיר אותן על כל המתחייב מחלוקת רכוש שנצבר יחד, זכויות הורשה ואפוטרופסות. בני זוג יכולים לנסות להתנער מכך שהיו בני זוג ידועים בציבור על פי כל המקובל, אבל אם יוכיח הצד שכנגד שהם ניהלו משק בית משותף יש לכך משמעויות מבחינת החוק.
הסדרת מעמד לידועים בציבור עושים רק עורך דין משרד הפנים >>>
מעמד של ידועים בציבור
החוק בישראל מכיר בידועים בצבור ולכן יש להסדיר זאת בהסכם כדי לחסוך את שלב הדיונים המשפטיים במקרה של סכסוך. ההסכם מובא לבית המשפט לאישור ובני הזוג יכולים להירשם ככאלה, מה שמקנה להם את הזכויות בביטוח לאומי וגם את הזכויות של בני זוג בכל הקשור לחלוקת רכוש וירושה. עם זאת, אם קיימת צוואה היא קודמת לכל הסכם כזה ולכן יש לברר בדיוק במה זה כרוך אצל עורך דין משום שייתכן מאוד שעיזבון של אדם יחולק בהתאם לצוואה עלומה שלו שלא הייתה מוכרת לבן הזוג.
אשרות ואזרחות
בישראל מתקשים לסדר מעמד לבני זוג שהם ידועים בציבור בגלל הקושי העקרוני לתת לזרים אזרחות ומעמד בישראל. אפשר לנסות, כמובן, אבל יש לדעת שהמאבק המשפטי על כך ארוך וכרוך בהכנת מסמכים והוכחת קשר זוגי רציני ומוסדר, כולל מסמכים שנדרשים כמו הסכמים או נישואין. הבעיה יכולה להיפתר אולם עלול לקחת שנים עד שזה יקרה כדי שמשרד הפנים ישתכנע שמדובר בקשר אמיתי משפחתי ולא רק ניסיון לקבלת מעמד.